Krem

Krem z pieczonych buraków

buraki

Dzisiaj chciałabym podzielić się z Tobą przepisem na Krem z pieczonych buraków. Buraki to warzywa, które są nie tylko pyszne, ale również bardzo zdrowe. Są bogate w witaminy i minerały, a także zawierają dużo błonnika. Krem z pieczonych buraków to idealna propozycja na jesienne dni. Jest to danie, które rozgrzeje Cię i dostarczy organizmowi wielu cennych składników.

Składniki

  • 4 średniej wielkości buraki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Buraki dokładnie umyj i osusz. Następnie obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
  2. Cebulę oraz czosnek obierz i posiekaj.
  3. Na patelni rozgrzej masło, dodaj cebulę i czosnek, smaż przez około 5 minut.
  4. Dodaj pokrojone buraki i smaż przez kolejne 10 minut.
  5. Przełóż wszystko do garnka, dodaj bulion warzywny i gotuj na małym ogniu przez około 30 minut.
  6. Zupę zmiksuj blenderem na gładki krem.
  7. Dodaj śmietanę kremówkę, dopraw solą i pieprzem do smaku.
  8. Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Mam nadzieję, że przepis przypadł Ci do gustu! Jeśli tak, podziel się nim ze swoimi znajomymi lub zostaw komentarz poniżej 😊.

Grzegorz "Grzojda" Walewski

CEO alcony.pl
CEO jaksmakowalo.pl
PHP Developer w Advox.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *